Zonder eten schijn je 50 dagen te kunnen, zonder drinken 100 uur en zonder zuurstof maar een paar minuten. Zeker in deze ‘Coronatijd’ is het dan ook van levensbelang om goed te ventileren. Daarom is het verstandig om de ventilatievoorzieningen goed te checken. Waar moet je op letten? Collega en expert Jeroen van den Berg geeft je tips! 

 “We zien dat ventilatie, vooral in het verleden, niet de aandacht krijgt die het verdient. Een zorgwekkend idee, voor wie bedenkt dat velen van ons 70% van de dag binnen doorbrengen. Te weinig ventilatie kan negatieve  gevolgen hebben voor onze gezondheid. Je hebt mogelijkheden om de luchtkwaliteit in gebouwen zoals scholen en kantoren zo optimaal mogelijk te houden,” vertelt Jeroen. 

Verse lucht
“We weten dat het heel belangrijk is om lucht te verversen in gebouwen. Wij adviseren dan ook om de ventilatiecapaciteit zo hoog mogelijk te maken en zoveel mogelijk verse buitenlucht toe te voegen. Wanneer je die mogelijkheid niet hebt, zet dan zoveel mogelijk ramen open. Wanneer jouw gebouw is voorzien van een airco, fan-coil of inductie unit die werkt met recirculatielucht, zet dit systeem dan uit. Er wordt dan geen verse lucht toegevoegd, maar de lucht wordt gerecirculeerd. Het uitzetten van het systeem heeft helaas consequenties voor jouw werkcomfort, omdat de temperatuur dan niet meer geregeld kan worden. Maar het is voor de luchtkwaliteit en jouw gezondheid echt beter.” 

Luchtfilters 
“Soms kunnen deze systemen niet uitgezet worden. Dan adviseren wij met klem om regelmatig de luchtfilters te reinigen en te desinfecteren of te vervangen om de luchtkwaliteit zo optimaal mogelijk te houden. Alleen ventilatiesystemen die zijn voorzien van een Hepa-filter kunnen de allerkleinste deeltjes uit de lucht te filteren. Deze filters kunnen onder andere de Coronavirusdeeltjes uit de omgeving te halen. Deze filters worden bijvoorbeeld gebruikt in operatiekamers in ziekenhuizen en andere cleanrooms,” legt Jeroen uit. 

Check jouw ventilatiesysteem 
Met name in ruimten waar meerdere mensen regelmatig relatief dicht op elkaar zitten is het verstandig om de ventilatievoorzieningen goed te checken. Waar moet je rekening mee houden? 

  1. Maximale verse luchttoevoer;
  2. Minimaliseer recirculatie van de lucht; 
  3. Bekijk of de inzet van filters of andere lucht reinigende apparaten zinvol is; 
  4. Onderhoud regelmatig het ventilatiesysteem, vervang filters volgens het onderhoudsschema;
  5. Schakel 's nachts en in het weekend de ventilatie niet uit, maar laat systemen op een lagere snelheid draaien. 

Goede ventilatie is een voorwaarde om besmettingskansen van een virus te beperken, maar voor het verkleinen van een besmettingskans spelen meerdere factoren mee. Dankzij een quickscan kan de eerste stap gezet worden om de kwaliteit van jouw ventilatiesysteem te toetsen. 

Advies of een quickscan nodig? 
Voor advies, een quickscan en onderhoud helpen wij je natuurlijk graag! Binnen Morrenhof-Jansen installatiebedrijven hebben we veel ervaring met ventilatietechnieken. Neem vrijblijvend contact met ons op.